آنچه تاكنون و بعد از گذشت 8سال از تصويب طرح و گذشت دو سال از تصويب آييننامه اجرايياش رخ داده اقداماتي است كه بايد به روند اجراي دقيق و با مطالعه آن سرعت بخشيد اما تاكنون به پيشنياز اجراي تصميمات يعني همان نظرخواهي از كودكان توجه نشده است.
مخاطبان اصلي طرحها و اقدامات شهر دوستدار كودك از ديد مديران شهري مغفول ماندهاند و مديران حتي قد خودشان را هم براي بررسي دقيقتر تصميمات اين حوزه، كوتاهتر نكرده و با زاويه ديد يك بزرگسال تصميمگيري ميكنند؛ تصميماتي كه در صورت توجه به جمعيت مخــاطــب و اجراي درست در نهايت موجب خواهد شد تا شهر براي كودكان ايمنتر از قبل شود. در حال حاضر بوستانها نيز براي حضور با نشاطتر كودكان شاهد تغييراتي بودهاند كه موجب ميشود تا خانوادهها با خيال راحتتر از فضاهاي عمومي شهر استفاده كنند. اما فضاهاي عمومي شهر نيز بايد براي كودكان ايمنتر شوند.
- حضور موثر در انتخاب مبلمان شهري
اوايل سالجاري و در جريان برگزاري جشنواره مبلمان خلاق كه توسط سازمان زيباسازي و با موضوع طراحي مبلمان شهري ويژه كودكان برگزار شد، تمامي داوران جشنواره را استادان معماري و شهرسازي و هنرهاي تجسمي تشكيل دادند و آثار از ديد آنها مورد بررسي و انتخاب قرار گرفت. در آخرين مرحله و به پيشنهاد برخي اعضا، انتخاب نهايي طرحهاي ارسالي جشنواره با حضور كودكان صورت گرفت.
مرواريد قاسمي، استاد شهرسازي دانشگاه و از اعضاي هيأت داوري جشنواره مبلمان خلاق به همشهري گفت: «با داوران قرار گذاشتيم فرزندان كوچك خود را در آخرين جلسه انتخاب نهايي آثار همراه بياوريم، بدون اينكه سازمان زيباسازي را در جريان قرار دهيم. مطرح كردن اين موضوع به سازمان شايد آن را درگير روند اداري و اما و اگرها ميكرد و ممكن بود در نهايت منتفي شود.» به گفته وي، نتيجه حضور چند كودك در اين مرحله بسيار قابل توجه و ارزشمند بود.
«بچهها مشكلاتي را در مبلمان انتخاب شده و راه يافته به بخش نهايي ديده و به ما تذكر دادند كه تصورش را هم نميكرديم. حتي طراحي برخي مبلمان ميتوانست لطمههاي قابل توجه جسمي به آنها بزند كه ما داوران بزرگسال متوجه آنها نبوديم.» الهام فخاري، نايبرئيس كميسيون فرهنگي و اجتماعي شوراي شهر تهران نيز اعلام كرد كه در توسعه امكانات شهري بايد نظر كودكان را جويا شد و علاقهمنديها و مطالبات آنها را بهطور ويژه در نظر گرفت و البته به خردهفرهنگهاي محلهاي اين كودكان در شهر تهران هم توجه داشت؛ «توجه بهخصوصيات فرهنگي كودكان در تصميمگيريهاي شهري، تعلق آنها به شهر را افزايش داده و نقش مؤثري در هويتسازي آنها ايفا خواهد كرد.»
- توسعه اتاقهاي مادر و كودك، نقطه مطلوب طرح
تنها بخش قابلتوجه و توسعهيافته در شهر دوستدار كودك، اتاقهاي مادر و كودك است كه هماكنون در 10 ايستگاه مهم و پرتردد مترو راهاندازي و با استقبال مادران مواجه شده و مراكز تجاري خصوصي نيز نمونهاي از اين اتاقها را داير كردهاند. پيش از آن و 2سال قبل از تصويب شهر دوستدار كودك اين اتاقها در پايانههاي برونشهري تهران راهاندازي شد كه اين از دلايل سرعت اجراي اين بخش از شهر دوستدار كودك است اما تنها حوزه حملونقل به آن اهتمام ورزيده است. ميادين ميوه و ترهبار و فروشگاههاي شهروند نيز موظف به راهاندازي اين اتاقها هستند.
به جز اينها تاكنون يك بوستان دوستدار كودك در منطقه18 تهران راهاندازي شده و دومين بوستان هم در منطقه20 در حال آمادهسازي است. اقدامات مؤثري نيز در حوزه فرهنگي و اجتماعي در حال اجراست اما هنوز جاي امنيت
خالي است؛ امنيتي كه وجود آن موجب ميشود تا بزرگسالان آينده شهر با ذهني آرام و سالم براي شهر و زندگي تلاش كنند.
- آغاز فعاليت نخستين مهدكودك شبانهروزي، بهزودي
اولين مهدكودك شبانهروزي در تهران بعد از 2سال پيگيري مجوز فعاليت خود را از سازمان بهزيستي دريافت كرده و قرار است در مركزي با وسعت 500 متر بهزودي راهاندازي شود. به گفته فاطمه دانشور، فعال اجتماعي در حوزه كودكان و زنان آسيبديده و عضو سابق شوراي شهر تهران در دوره چهارم 756 كودك همراه مادران معتاد و بيخانمان شناسايي شدهاند كه 500 مورد آنها با ميانگين سني زير 2سال متعلق به تهران هستند. اين كودكان در زمانهاي مصرف موادمخدر يا تنفروشي مادران در كنارشان بوده و آسيبهاي جدي خواهند ديد. قراراست با راهاندازي اين مركز، اين كودكان كه شرايط نگهداري در بهزيستي را ندارند، بهمدت چند ساعت تا چند روز نگهداري شوند.
نظر شما